Sinnikästä tuotantoa

Väikkäriä permakulttuurista, ruoantuotannosta ja energiasta

Permakulttuurin perusteet – suunnitteluperiaatteet – Suunnittele muodoista yksityiskohtiin

Jätä kommentti

Perkaan tutkimukseeni liittyen permakulttuurin perusteoksia. Keskeinen kirja, jota tutkin on David Holmgrenin Permaculture Principles & Pathways Beyond Sustainability. Ohessa yhdeksäs osa kirjasta tekemästäni lyhennelmästä.

Permakulttuurissa sovelletaan luonnon ja ihmisyhteiskunnista löytyviä yleisiä muotoja. Sukkessiokehityksen tapaan suunnittelu lähteekin liikkeelle muodoista ja systeemi kehittää niiden ympärille monimutkaisuutta ja yksityiskohtia.

haarautumismalli_muodot

haarautumismalli

Muotoja löytyy tilassa ja ajassa: (suuret hitaasti muuttuvat systeemit koostuvat pienemmistä nopeasti muuttuvista systeemeistä, ks. panarkia) energialla on tapana muodostaa ryppäitä tilassa ja ajassa, maannoksissa on kerrostumia, kasvustoissa on yleisiä rakenteita, lajit ovat sopeutuneet juuri tiettyihin paikallisoloihin. Muotojen lisäksi suunnittelussa huomioidaan solu-, sektori ja maanmuodot. Permakulttuuriin ei olla toistaiseksi kehitetty arkkitehtuurin tapaan yleistä muotokieltä (pattern language).

haarautumisjärjestys

Permakulttuurisuunnittelu käyttää kotitaloutta, useimmiten asuinrakennusta suunniteltavan systeemikokonaisuuden ytimenä. Solukoita matkien tarkoitus on luoda rakenteita, jotka koostuvat sinnikkäistä autonomisista osista, jotka kasvavat monistumalla laajentumisen sijaan. Vain sairas syöpäsolu laajenee. Mitä enemmän erilaisia permakulttuurisia tiloja, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joku on tehnyt jotain oikein. Onnistumiset, sadot, ovat siemeniä jotka leviävät.

sektorianalyysi_permakulttuuri

Solukkomallia käyttämällä tila jaetaan maankäyttövyöhykkeiksi (zones), joista taloa lähimpänä olevia hyödynnetään intensiivisemmin ja suuremmalla työmäärällä kuin kaukaisempia, autonomisempia vyöhykkeitä. Tila jaetaan edelleen sektoreihin sille tulevien ulkoisten energiavirtojen perusteella. Maanmuotoja käytetään hyväksi materiaali- ja energiavirtojen optimoinnissa (”älä kanna vettä ylämäkeen”).

permakulttuuri_vyöhykkeet

Mainokset

Kirjoittaja: Sampsa

Teen Helsingin Yliopistolla väikkäriä ruoantuotannon resilenttiydestä öljyn hinnan nousuun ja pohdin josko permakulttuuri auttaisi asiassa. Blogi toimii opintopäiväkirjana.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s