Sinnikästä tuotantoa

Väikkäriä permakulttuurista, ruoantuotannosta ja energiasta

Permakulttuurin perusteet – suunnitteluperiaatteet – Älä pilko vaan yhdistele

Jätä kommentti

Perkaan tutkimukseeni liittyen permakulttuurin perusteoksia. Keskeinen kirja, jota tutkin on David Holmgrenin Permaculture Principles & Pathways Beyond Sustainability. Ohessa kymmenes osa kirjasta tekemästäni lyhennelmästä.

Permakulttuurin ero tavanomaisiin tuotantomalleihin tulee ehkä parhaiten esiin kannustuksessa lisätä monimuotoisuutta ja vuorovaikutuksia niiden karsimisen ja kontrolloinnin sijaan. Permakulttuuri jäljittelee luonnon sukkessiota, jossa systeemit kehittyvät kohti monimuotoisempaa, monimutkaisempaa ja vuorovaikutteisempaa systeemiä, joka käyttää resurssit tehokkaasti hyväksi.

verkosto

Vuorovaikutuksia lisätään edelleen perustamalla elementtejä joilla on monia eri tehtäviä, ei vain myyntiin menevä sato, ja asettelemalla ne alueelle niin, että ne tukevat toisiaan myönteisillä tai kielteisillä vuorovaikutussuhteilla. Mutualististen ja symbioottisten ryhmien, kuten kasviryhmien suunnittelu on keskeisessä asemassa permakulttuurissa.

Samaa periaatetta voi soveltaa myös yhteisössä. Kuinka kotitaloudet ja tilat voisivat kehittää monimutkaisempia myönteisen vuorovaikutuksen verkostoja keskenään? Osuuskunnat ovat yksi perinteinen keino itseorganisoida suhteita. Omavaraisuuden ja sinnikkyyden lisäämiseksi kaikkia munia ei pitäisi jättää samaan pesään, vaan systeemin keskeisiä toimintoja tulisi tuottaa monin eri keinoin.

Kirjoittaja: Sampsa

Teen Helsingin Yliopistolla väikkäriä ruoantuotannon resilenttiydestä öljyn hinnan nousuun ja pohdin josko permakulttuuri auttaisi asiassa. Blogi toimii opintopäiväkirjana.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s